Fiske och annat dagligt

River Dee, Skottland 30 sep – 5 okt

Måndag 30 september
Återigen är man här, i den underbara älven Dee för årets sista laxfiske. För min del är det att skönt sätt att varva ner efter en hektisk säsong med mycket jobb. Fisket är på ett sätt lite sekundärt, även om det är därför vi är här. Självklart vill man få känna några sista tunga gung innan vintern men att få i lugn och ro få kasta av sig i gott sällskap väger tyngst.

Fisket har under den senaste veckan varit väldigt trögt i älven på grund av det väldigt låga vattenstånd som varit, och som fortfarande är här. River Dee likt våra svenskar älvar har inte haft något vatten och den varma sommaren har legat på hårt även i Skottland. Trots detta har vi på gänget fått några fiskar idag och vi alla har haft kontakt med fisk. Jag och Mattias fiskade idag på Kincardine och hade känningar bägge två. För min del blev det på morgonen en hård stöt i flugan och i min sista repa för kvällen hade jag en go dragning när jag nymfade hem flugan i det lugna vattnet. Största fisken på gruppen idag blev Patriks laxhane på ca 5-6kg. I morgon fiskar jag Crathes, förhoppningsvis blir det lite spöböj då. Rapport kommer i morgon kväll. Mattias ifrån fiskeresor.nu och fiskebloggen.se bloggar även han dagligen, kika gärna in där och se fler bilder och se fisket ur en annans ögon än mina.
  
Notera Patriks vackra svensktillverkade S-vevsrulle! Ni som följde bloggen under sommaren och Orkla såg protptypen, här är slutproukten!

Tisdag 1 oktober
Idag har jag, Patrik, Rickard och Anders fiskat på Crathes sträckan och har haft en fin utdelning! Redan i första repan hade jag och Patrik varsin kontakt, en dragning för Patrik och en tappad fisk för min del. Rickard fick under sitt morgonpass en liten grilse. Alla fyra fiskade med ett ganska lugnt tempo innan, och även efter lunch för det är trots allt semester. Efter lunch fick jag landat en 3 kilos fisk i min första repa och jag hade ytterligare en dragning i andra repan. Bägge högg på en en Black Banana (förtyngd fluga) fiskad med flytlina och lång tafs. Rickard fick på sitt kvällsfiske i den nedre poolen landat en 6 kilos hane och tappade en stor honfisk på säkerligen 8 kilo. Anders fick även han en fin lax på ca 2,5 kilo. I dag har vi haft fint laxväder med växlande molnighet men vi har också haft en extremt hård vind som försvårat fisket mycket.

De andra som fiskat Dess, Kincardine och Cairnton har landat ett par fiskar även dem men mest aktion hade Mattias på övre Dess där han tappade 4st (!) uppkrokade fiskar med en till slut landad fisk på ca 5 kilo. I morgon fiskar jag och Anders på Dess, förhoppningsvis kan vi få samma race!

Idag har de flesta fiskat med flytlinor och reglerat djupet med antingen tyngre fluga eller max en sjunkande tafs. Flugor –  de mesta med något svart har funkat och i ganska eller väldigt små storlekar.

    

Onsdag 2 oktober
Dagen har varit väldigt tuff då vi haft extrema vindar som försvårat fisket. Trots det har vi legat i men med sparsamma fångster. Lite dragningar och tappade fiskar på gänget, och även för min del – en dragning. Däremot hade Anders bra flyt idag och fick landat 2 fina fiskar mellan 3-4 kilo. Förhoppningsvis kommer det lite lugnare vindar de resterande dagar. Vi har det ändå väldigt gott här i “meckat”.


Torsdag 3 oktober
Idag har det varit ganska mixat resultat i fisket, men överlag lite trögt. Ronny som fiskade med mig idag hade dock flytet med sig och fick landat 3st grilse under förmiddagen. Jag själv hade en dragning i första repan men inget mer efter det. Grabbarna på de andra sträckorna har haft några känningar och Fredrik fick en 5-6 kilos fisk. Det som var mest spännande i dag var att Rickard drillade en knallblank 5-kilos i ca 1 minut innan den klev av i ett högt hopp. I samma veva hade han också sett två fiskar som var riktigt blanka! Älven har under eftermiddagen stigit ca 15-20cm och det kan bli riktigt bra nu de sista dagarna vi har. Älven fick lite färg under dagen men klarnar förhoppningsvis till morgondagen.
 
Foto: Mattias Helde

Fredag 4 oktober
Trots sjunkande älv efter en efterlängtad flom så har fisket idag varit mycket trögt i hela älven. Nu i kväll ser vi endast 14st inrapporterade fiskar från hela älven och där också våra två fiskar som kom upp idag. Bägge fiskarna fångades av mina medfiskare på Crathes. Anders fick en hanlax på ca 6 kilo men bästa fisken idag var Patriks vackra blanklax på ca 2-2,5 kilo. Ingen monsterlax men riktigt blank! Vi såg även en del blanka fiskar under en dryg timmes tid och i samma veva hade Patrik ytterligare en dragning och en tappad fisk. Jag fick nöja mig med två rejäla dragningar och en landad (lusad) havsöring på ca 0,5kg. De andra grabbarna som var på Dess och Kincardine hade tappat någon fisk men annars lugnt. I morgon är sista dagen och det vore gott om veckan kunde avslutas bra
 

Lördag 5 oktober
Sista dagen för min, Ronnys och Robins del blev på vackra Dess. Fisket startade ganska bra på morgonen då Robin fick en blanklax på ca 2-2,5kg och jag tappade en fisk i min andra repa. Efter det hände det inte så mycket mer för någon av oss. En dragning i en av de sista reporna för min del men inget mer på land. Grabbarna på Kincardine hade bättre utdelning och Patrik fick landat en fisk och Rickard tappade 3st uppkrokade fiskar. Mattias hade nere på Crathes ett grymt bra fiske med hela 4st landade! Se mer på fiskebloggen.se

Detta blev det sista riktiga fisket för i år och nu väntas en höst med regnbågar och gäddor. Hoppas att vintern går fort….

Back to list