Fiske och annat dagligt

Argentina, Patagonia 26 dec – 13 jan

Sedan jag var i Argentina och Rio Gallegos 2009 har jag varenda år längtat tillbaka och efter att jag har hållit igen på mina privata laxfiskeresor de senaste två åren var det dags att få åka tillbaka. Efter att ha spenderat några dagar i Buenos Aires där vi åt och drack gott var det dags äntligen dags att få känna Patagoniens friska luft och hårda vindar igen. Vi startade vårt fiske den 30 januari och firade dessutom nyår på den bästa tänkbara plats! Under vår tid där fick vi uppleva allt från högsommarvärme och vindstilla till hagel och piskande vindar. Fisket var i stunder småtrögt men överlag helt fantastiskt! De första dagarna var havsöringen lite lurig och vi väntade på det första rejäla steget med blank fisk. Några enstaka havsöringar fångades de första två dagarna men medan vi väntade på silvret bjöd älvens brunöringar på fiske i världsklass. Dagligen fick vi mängder med brunöring mellan 1-2 kilo och ett knippe drömöringar kring 3 kilo fångades! Men på den första dagen på det nya året, 1 januari, så äntrade silvret poolerna och fisket släppte ordentligt! Veckan fortsatte leverera silver dagligen. Bitvis var fisket lite trögt när vattentempen rasade 4 grader men överlag var fisket riktigt trevligt! Vissa dagar var fisket på förmiddag/dag bäst medan vissa dygn bjöd på bra kvällsfiske. Vi körde allt från små nymfer med gummiben till stora tubflugor. Mellan fiskepassen njöt vi av fantastisk mat och service på den fina lodgen. Förhoppningsvis blir det en resa till Las Buitreras inom snar framtid igen.

IMG_3109 IMG_3110 IMG_3119 IMG_1476 IMG_3136 LOFM3782 IMG_3140 IMG_3157 IMG_3160 IMG_3166 senior IMG_3173 IMG_3169

Efter 8 heldagar i Rio Gallegos, Las Buitreras var det dags för att fortsätta vår expedition och fiska i ett sjukt häftigt system med två sjöar med en liten å mellan. Högt uppe i Patagonias bergöken mitt ute i ingenstans fanns detta fiske som skulle bjuda på det bästa vilda fisket efter regnbåge vi upplevt. En rolig anekdot är att vi bodde 4 dygn hos en tvättäkta Cowboy (Gaoucho) i hans lilla plåtskjul/hus. När det blåste på nätterna så letade sig stora mängder sand in och man vaknade av en mindre sandstorm i sovrummet. Helt utan el och med gaslampa var det dock väldigt mysigt på kvällarna med god mat och lite värmande whiskey. Den lilla ån bjöd på enormt spännande fiske med både torrflugor och streamer med fiskar kring 3 kilo som snittvikt. De största vi fångade på torrfluga var runt 4,5 kilo, poolerna verkligen kokade av fisk! Den övre sjön, som också var kristallklar, var helt underbar att fiska. Oavsett vart vi stannade till så var stimmen många och stora och fisken verkligen älskade allt vi slängde ut. Detta fiske påminde extremt mycket om kustfisket här hemma där vi vadade till knäna, kastade av djupkanten med sjögräs medan en hård vind piskade i ryggen men skillnaden var den absurda mängden med fisk, otroligt häftigt! Det effektivaste var helt klart intermediate med oliv Wolly Buggger men det roligaste var att poppers/skaters fungerade ruskigt bra och vi fick stora stimm som jagade flugorna i ytan! Snittvikten i sjön var kring 2 kilo så kvalitén på fisket var verkligen “top notch”. Den nedre sjön, som var extremt grumlig pga hård vind och att den överlag var väldigt grund, var betydligt mer svårfiskad. Det grumliga vattnet gjorde det svårt att hitta fisk eller djupkanter, vi såg helt enkelt ingenting då siktdjupet var knappa 3-5cm. Men jag kan tänka mig att under vår/försommar (okt-dec) när ån är högre att fisket måste vara ruskigt bra kring mynningen! Det var i de nedre delarna av ån vi hade högst snittvikt på fisken. Efter att ha spenderat 3 hela dagar där var det dags att åka tillbaka till civilisationen och något dygn senare tillbaka hem till verkligheten.. Detta är en resa vi sent kommer glömma!

IMG_3196 IMG_3199 IMG_3203 IMG_3211 IMG_3219 IMG_3223 IMG_3224 IMG_3226 IMG_3238IMG_3227  IMG_3242 IMG_3245

Under denna resa hade jag/vi även planerat att göra en riktigt häftig film och materialet vi fick ihop är riktigt bra. Det kommer bli en tvådelad film som kommer släppas på Vimeo, gratis! Första delen kommer om ca 2-3 veckor. Så länge kan ni se trailern här

Back to list