Fiske och annat dagligt

Helgmat

Många utav oss lax och havsöringsfiskare gillar att avnjuta vår fångst och det finns många olika sätt att tillaga dessa delikatesser. Så här kring jul är gravad lax något man bör ha på julbordet! Här kommer ett litet recept på hur jag gravar min lax (Tack Jonas Runnberg för tipset!) Om ni inte har egen fångad lax kan ni alltid fiska upp en regnbåge då isen ännu inte lagt sig. Köpt INTE odlad lax!

Gravtid 2-3 dagar
1.8 kg färsk laxfilé (se till att den varit fryst innan för säkerhets skull)
1 dl salt
2 dl strösocker
1,8 msk grovkrossad vitpeppar
1 dl grovhackad dill
Innan ni smor in laxen med socker/salt blandningen, droppa lite rökig whiskey på filén. “Massera” sedan in kryddblandningen ordentligt och lägg ihop filéerna och täck över med plastfolie. Vänd laxen var 12e timme. När laxen är färdiggravad så skrapar ni rent överflödet utav dill och kryddblandning.

Back to list