Fiske och annat dagligt

Orkla v.30, Kursvecka

Söndag 22/7
De flesta av deltagarna kom fram under dagen och eftermiddagen och startade sitt fiske runt 16-18. Jag visade sträckan och de började först och främst att fiska den översta poolen. Vattenföringen började bli riktigt bra och det såg ljust ut för veckan.

Måndag 23/7
Kursdeltagarna var fulltaliga och vi kom ner till älven och körde igång. Till vår besvikelse hade älven gått upp ca 3dm igen. Grabbarna kämpade på med kastningen och försökte fiska poolerna så bra det gick. Under eftermiddagen steg älven ytterligare och gjorde det riktigt svårt att både kasta och fiska. Vi tog en ganska tidig kväll och åkte upp till huset. Väder och vatten är tyvärr inget man kan göra åt.

Tisdag 24/7
Efter måndagens finväder och även dagens kanonsol så sjönk älven ganska rejält och det gick mycket bättre att kastträna denna dag. Älven fortsatte ner under kvällen och det kändes riktigt hett! Och dagens resultat blev ändå okej med ett hårt påslag för den rutinerade laxfiskaren Janne och en fin smålax för Andreas. Detta var Andreas första lax så det blev lite extra skoj för honom, grattis! Jannes fisk högg mitt på dagen i solskenet och Andreas fick sin fisk på kvällen.
 

Onsdag 25/7
Efter gårdagens finväder kändes det riktigt fint upplagt för ett tidigt morgonfiske. Vi var fyra stycken som åkte ner och körde ett gott morgonpass. Tyvärr var det väldigt stilla och ingen fisk som ville visa sig eller bita. Dagens kastlektion innehöll praktiska specialkast såsom Snake Roll och Dubbel Spey. Vattnet steg dock 3-4cm på morgonen och det var väl egentligen inte hela världen, det som gjorde det lite segt var att vattentempen sjönk ifrån 11 grader ner till 9. Dagens varma sol värmda dock upp vattnet igen till 12 grader och kvällsfisket bjöd på mycket aktivitet på den översta poolen, tyvärr ingen fisk som ville bita. Det går ganska trögt i hela Orkla när jag hör mig för med andra som fiskar runt om. Hoppas att det vänder innan helgen!
 

Torsdag 26/7
Dagen bjöd på lite mer mixat väder med lätta moln mixat med solsken. En riktigt fin dag vid älven med andra ord! Kursen och kastandet gick bra och samtliga börjar “hitta hem” i sin kastning. Vi har haft lite krånglande förhållanden de senaste 3 dagarna. Varje eftermiddag/kväll efter en fin dag så har älven gått upp till ca 12 grader och dessutom droppat 5-10cm. Men varje morgon vi kommit ner så har de bottentappat vatten ur kraftverket vilket gjort vattnet kallare igen, ca 9 grader. Likadant var det givetvis denna morgon… Återigen på kvällen så var det riktigt fint och vi såg VÄLDIGT mycket lax vid brohöljan. Enligt de lokala som fiskat motfisket under dagen så hade de inte sett så mycket lax på flera, flera år! Det togs en fin 6-7kilos på motfisket på fluga vid lunch men fram till kvällen hade ingen av de andra motfiskarna känt något. De hade då kört med fluga, mask och spinn. När jag och Jocke kom ner för en kvällsrepa såg vi mycket fisk och Jocke drog i en kanonfin 7,2kilos i första repan, strax nedanför bron. Stort grattis till din första storlax! Detta fick gruppen att tagga till kan jag lova. Jag själv fiskade längst ner på gränsen och hade en riktigt hård stöt i flugan på kort lina. Provade att vänta och byta fluga men den ville inte mer.
 

Fredag/lördag 27-28/7
Kursen avslutades som vanligt under fredagen och alla kände sig nöjda med kastningen och veckan. Fisket har varit ganska trögt runt om i Orkla och det var väl lite av en klen tröst i alla fall. De flesta stannade kvar under fredagen och även lördagen men ingen mer fisk kom upp på land. Jag själv hade en “sista chansen fisk” på lördag morgon som drog i härligt gott men som inte fastnade. Provade med att vänta, byta fluga, byta tillbaka fluga osv men den ville inte ta igen. Nu är det ca 3 veckor kvar sedan åker jag upp igen för privatfiske samt Hosted trip. Redan nu håller jag på att kika inför nästa års kurser och upplägget blir detsamma. Som det ser ut nu så får jag till mer fiske direkt ovanför och eventuelltnedaför så sträckan blir ännu längre. Tack för denna gång, Orklabloggandet startar igen om 3 veckor.

Back to list