Fiske och annat dagligt

Orkla v.26 – Överöyen

Söndag/Måndag 23-24 juni
Efter att ha kört själv över natten så kom jag fram till Orkla vid 7 på morgonen. Det var underbart att få komma hit igen och trots tröttheten så fanns det ett rejält fiskesug. Jag behövde dock sova någon timme först och sedan var det dags att desinficera utrustningen. Det hade tydligen regnat mer eller mindre oavbrutet sedan midsommarafton och älven var under lördagen mycket färgad. När jag väl kom ner till älven efter lunch så var vattnet fortfarande för högt men hade nu en fin färg.

Ny leksak som skall testas under veckorna här uppe.. 

Jag gick några repor och tog sedan en middagspaus tillsammans med gänget. Vi fiskade sedan kvällen och det kändes riktigt hett under de sista reporna! Frank hade en dragning i den övre poolen så fisk fanns det och älven sjönk sakta.
 

Nu har jag sovit ut ordentligt och det behövdes, jag minns inte ens att jag stängt av alarmklockan som ringde vi 6.00. Det är måndag förmiddag och veckan har bara börjat. Vädret idag ser ut att kunna bjuda på sjunkande älv så vi får hoppas på att fisket drar igång. Det har hittills varit väldigt trögt fiske i Orkla men när som helst borde det sparka igång.

Måndag kl 18.00
Nu har vi fiskat på bra sedan 11-12 snåret och vi såg några fiskar och Frank fick landat och släppt tillbaka en smålax på ca 1,5-2kg. Dessvärre blev det ingen bild på den. Älven har stabiliserat sig och det känns riktigt hett. Inget direkt regn att prata om upp igenom heller så förhoppningsvis håller sig älven låg. Nu blir det middag och ett redigt natt/kvällspass.
   

Tisdag 25 juni
Igår kväll (måndag) drog Frank en riktigt fin fisk på 8kg! En blank och fin lax som bjöd på en härlig fight och en motivations höjning. Dessvärre sjönk fiskesuget ganska snabbt då biflödet Resälven började flomma och spotta ut gråvatten. Vi försökte någon repa till med bröt mycket tidigare än planerat.
 

Under förmiddagen idag (tisdag) så har älven sakta men säkert stigit och dessutom blivit lite kallare, vilket lett till ett lock på det lilla fiske som kom igång igår. Innan vattnet började stiga så hade jag i alla fall veckans första fiskkontakt i form av en hård stöt. Vi såg också en fisk vältra sig. Efter det att vattnet sakta gått uppåt har det varit dött. Man får passa på att ta in de andra fina skådespel som naturen bjuder på.

Onsdag 26 juni
Kvällen igår gav ingen mer aktivitet, förutom stigande älv igen… Vattenkraftverken kör någon konstig tappning där den ligger och pluppar upp och ner hela tiden och fisket blir drabbat hårt. Ingen förstår vad dem gör eller varför men att det drar ner fiskehumöret är helt klart. Nu under morgonen/förmiddagen hände samma sak och nu har jag tagit en lång paus och bundit flugor istället. Förhoppningsvis kan i alla fall vattnet stabilisera sig och sjunka lite. Det hade varit bättre om det var regnvatten för då hade det sjunkit stabilt! Nu är det magasinvatten de släpper. Nä, på det igen om några timmar efter maten!

Torsdag 27 juni
Igår efter en lång paus ifrån fisket så såg vi att älven stabiliserat sig lite och jag gick ner till älven vid 19-snåret. Det kändes faktiskt riktigt hett och älven sjönk sakta men säkert. Ljummen luft, sjunkade älv och en fantastisk fin kväll/natt. Jag fiskade på riktigt hårt igår kväll och fick upp tron ordentligt! Jag gick fem vändor på nacken och 2 mellanlånga repor på Resosen utan att känna någonting. Vi såg i alla fall fisk och det kändes som att något borde bita i. Framåt 2-snåret gav jag mig för natten och älven var fortfarande stabil. Nu på morgonen ser vi att älven stigit sedan klockan 4 i morse och dessutom gått ner 2 grader, nu blev det lite kylslaget igen.. Det blir väl någon vända framåt lunch skulle jag tro.
   

Fredag 28 juni
Ingenting hände direkt igår heller. Vi hade ganska stabil vattenföring mitt dagen mellan 12-16 ungefär och då fiskade jag på hårt. Vi såg en fisk på nacken som jag fiskade över vid två tillfällen men den ville inte bita. Annars är det oroväckande stilla just nu…. Det tas lite fisk längre ner i älven och några få uppe i Rennebu, i Meldal går det trögt. Idag är sista hela dygnet och tanken är att fiska på hårt nu oavsett hur vattnet jojar. Väderprognosen säger åska och regn i eftermiddag/kväll, hoppas att de har fel…
Lägger in ett litet filmklipp jag drog ihop på “Brekket” igår.

Back to list

5 kommentarer på “Orkla v.26 – Överöyen

 1. Andreas skriver:

  Tjenare Tellis =)

  Andreas här. Känner inte igen sträckan alls från förra året. Har ni båda sidorna nu eller? Tex vindskyddet där.. Känner inte alls igen.

  Jag drar till Gaula på fredag och hoppas på bra vatten där med. Blir ju grymt taggad när jag läser här och ser bilderna!

  Ha en fortsatt trevlig tid i Orkla så hörs vi!

  Skitfiske!!

 2. Fiskar på Överöyen denna vecka, en annan sträcka och det är den nedanför och på andra sidan. Nästa vecka är jag längre ner och v.28 är jag uppe på kurssträckan igen 🙂

 3. Jan Laxbanan skriver:

  Hej Tellis

  Och jag känner inte igen Orkla, vad har hänt med fisket/fisken.
  Hälsa till gamle gubbarna och fråga om de har några teorier.
  Där finns ju samlat över hundra års erfarenhet av laxfiske.
  Själv ska jag ut å dörja lite makrill,skit fiske på er.

 4. Habo Micke skriver:

  Tjenis Tellis!

  Grymma kast!!! Det måste nog hänga på spöt.:)
  Vi byter jämt ut med mitt scierra.hihi
  Syns v28

  Mvh Micke

 5. Jonas skriver:

  läcker rulle vart kan man få tag på en sådan?

Comments are closed.