Fiske och annat dagligt

Året som har gått..

Det har varit ett händelserikt år på många fronter med mycket jobb och en hel del roliga resor. Jag tänkte göra en sammanfattning här med lite höjdpunkter eller mer minnesvärda delar av året.

Januari
Som de flesta år så brukar jag med ett gäng kompisar starta säsongen med några dagsresor ner till Helsingborg och Råån för havsöringsfiske. I år var jag bara nere en gång och det var ganska trögt fiske den dagen. Årets första fisk blev i alla fall landad för min del, en utlekt fisk på ca 65cm. Det blev inte något mer fiske under januari utan mestadels jobb med webbshoppen. En och en annan föreläsning blev det också.
 

Februari
Förutom en hektiskt månad med mycket jobb, spöbyggen, mässor osv så var jag för första gången på laxfiske i februari. Jag tillsammans med två kompisar hade bokat 3 dagars fiske i River Dee i Skottland. Den milda vintern bjöd på riktigt bra förhållanden och vi prickade helt rätt denna gång! På tre dagars fiske så fick vi landat 7st springers (blanklax) och 5st kelts (utlekta) och hade dessutom en del hugg och tappade fiskar. Det var helt underbart att resa från ett frostigt och lätt snötäckt Göteborg till 5-7 +grader och solsken, riktiga vårkänslor infann sig. En bättre start på laxsäsongen kunde man knappast be om!
       

Mars
Som vanligt är det här jobbet sätter ordentlig fart med både webbshoppen, kurser och mässor. Mycket jobb denna månad men riktigt skoj! Jag fick även denna månad lanserat mina nya 13´spön och mitt kompletta linsystem till tvåhandsfisket. Dessvärre inget fiske alls denna månad då varken tid eller möjlighet infann sig.
 

April
Våren, eller för oss flugfiskare sommaren, startar som vanligt 1 april och i sedvanlig ordning var det havsöring på kusten som lockade denna dag. Premiären var helt OK med hyfsade fångster. Rapporterna om superfisken och dessutom stor fisk ramlade in från norr och söder om Göteborg. Fisket på Hisingen detta år var dock ganska trögt denna vår. Självklart togs det fisk men rapporter från många sa samma sak, en trög och relativt svår säsongsstart här kring Torslanda. Jag hade som vanligt väldigt mycket kursjobb i april och lyckades pricka in några dagar med bra fiske på kusten.
    

Den milda våren satte dock Mörrumsån i rullning och den första blanklaxen fångades redan 17 april detta år! Jag hade ett jobb där mellan 23-25 april tillsammans med ett stort företagsevent. Detta är tredje gången jag blir medbjuden och under dessa dagar hjälper jag till lite med kastning och fisketips, men får också mycket tid för eget fiske. I år blev det en första dag som man sent glömmer då jag fick krokat och landat min största blanklax hittills och också min första svenska “springer” i och med den aprillaxen. En stor och knallblank hona som mättes till 108cm och uppskattades till ca 15kg och som efter några snabba bilder fick sin frihet åter. Detta var den femte som fångades i Mörrum 2014 och den första som återutsattes. I våra västkustälvar så var förhållandena fina för ett bra fiske men det var mycket trögt på atlantlaxsidan. Jag hade några kurser i Ätran och några fina havsöringar blev i alla fall landade.
   

Maj
I maj började fisket på kusten bli småtrögt och jag la faktiskt väldigt lite tid på fisket denna månad. Dels för att fisket var trögt men också för att jag hade extremt mycket jobb på olika orter. Jag reste runt mycket på kurser och diverse minimässor och demos. Mitt privata fiske blev helt enkelt lidande. Det var däremot en trevlig månad och jag fick träffat väldigt många trevliga människor. I maj hade vi också årets första tävling i Fly casting i Göteborg och jag fick där satt ett nytt svenskt rekord i Salmon Distance (överhandskast med 15´spö) på 67,3m!

Juni
Juni präglades av högsommar värme och det var både varmt och torrt i många av våra vatten. Älvarna mådde sådär bra och vi alla gick och längtade efter regn. I år hade jag för första gången mitt nya kursupplägg i Mörrumsån under en tidig junivecka. Vi hade otroligt trevligt men värmeböljan slog hårt på fisket. Som varmast hade vi 30 grader under några dygn. Mörrumsån kröp upp i +20 grader och fisket var mycket svårt. Dessutom slog ett svampangrepp till och med den extrema värmen så mådde fisken inte särskilt bra.
  

Värmen och lågvatten präglade även den lilla pärlan Örekilsälven där jag hade en weekendkurs inplanerad. Solen stekte ordentligt och vattnet med sina låga 3kb la inte upp några chanser till storfångst. Men tack vare hårda vindar på kusten dygnen innan så hade det gått lite fiskar ändå och en plats som brukar hålla fisk visade sig vara rätt även denna gång. Jag startade en kille i en bra utloppsström och det tog inte mer än några kast innan en knallblank 7 kilos lax blev krokad och landad, hans första på fluga! Det är trots allt aldrig omöjligt!
 

Senare i juni/skiftet till juli så hade jag som vanligt min privata semestervecka i Orkla på Övre Ekli. För er som fiskat eller har hållit koll på Orkla, Gaula och många av de andra norska älvarna så är det inget nyhet att det var en riktigt dyster säsong. Vår vecka på Ekli gav 7-8 fiskar på 12 man som roterade på 8 timmars pass, ett magert resultat med andra ord. Orkla fiskade ganska bra i augusti men den tidigare halvan av säsongen var riktigt dålig! Jag var även en kort vända till Skottland och River Dee mitt i juli. Det var oerhört trevligt som vanligt men fisket led även här av värmen.
    

Augusti
Här fick jag möjligheten att besöka den vackra Laerdalselva i Norge igen. Dessvärre var värmen på plats även här och ett lågt vattenstånd rådde även i denna älv. Det steg dock lite fisk under veckan men laxfisket var mycket trögt. Vi fick 3st på hela veckan och jag fick vara glad för den lilla lax jag fick. Öringfisket var däremot riktigt bra på nätterna och mycket hugg och kontakter. Kompisen fick landat många fina öringar!
    

För tredje gången i rad arrangerades VM i Fly Casting i Fagernes i Norge och jag fick äran att delta i landslaget även denna gång. Det blev väldigt bra framgångar för det svenska landslaget och för min egen del så nöp jag ett VM Brons i 18´Spey med 59,5m.

I augusti kom äntligen regnet vi längtat efter och älvarna på norksa och svenska västkusten fick äntligen en period med fint vattenflöde och bra fiske! För egen del blev det mest fiske i hemmaälvarna och en fin lax i Säveån. Några tappade fiskar blev det också och en början på en skön avslutning av säsongen.
 

September
En härlig men alltid lite dyster månad då fisket är inne på sista versen. I år var kustfisket helt OK vissa dagar men inte så bra som det kan vara, i alla fall inte i Torslanda. Fisket i Mörrumsån var riktigt bra i höstas tack vare en kall period i början av september. Under min kurs och mina privata dagar fick vi landat 14-15 fiskar med bra storlek. Det var roligt att se att såpass mycket fisk klarat sig från svamangreppen tidigare under sommaren.
     

Oktober, November, December
Denna period är alltid ganska lugn på fiskefronten, det blir några dagsfisken efter regnbåge eller någon enstaka weekend på något regnbågsfiske och castingläger. I oktober/november fick jag även förlanserat mina nya spön inför 2015! Ett 13´#8-9 6 delat som förenklar resorna samt mitt nya flagskepp TSD Argentum 9´#6. Som ni också sett fick jag äntligen gjort klart min nya instruktionsfilm för enhands kastteknik. Denna har mottagits väldigt bra och det uppskattas verkligen. Nu är vi inne på sista dagen för året och man är alltid förväntansfull inför kommande säsong! Gott nytt år på er!
      

Back to list