Fiske och annat dagligt, Nyheter - kurser

Kast och fiskekurs i Orkla 14-18 juni

Direkt efter kursen i Örekilsälven så körde jag vidare norrut mot Orklaälven för en 4-5 dagars kurs med ett glatt gäng som bokat fiske genom Harrkungens fiske på sträckan “Polset”. Det var ett glatt gäng på 6 personer med olika bakgrunder kring tvåhandsfisket. De flesta var helt gröna på laxfisket och tvåhandskastningen men fick ganska snabbt bra koll på grunderna.
IMG_1710
Orkla vid Rennebubron

Dagligen körde jag en genomgång kring kastningens alla mekaniska moment och då mest fokus på vad som skall eftersträvas och vad som oftast kan gå fel. Varje dag körde vi repetition och alla fick praktisk hjälp under fisket. Strategier kring fisket, val av linor, flugor osv pratades det också flitigt om.

Fisket var över förväntan under de sista dygnen jag var på plats. Orkla har haft ett par tuffa säsonger bakom sig men det verkar som det kan bli ett bra år. I och med att vi fiskade långt ner i älven la vi mest tid på fisket kring tidvattnets effekt. Dvs X antal timmar efter att högvattnet vart i havet så borde det komma fisk. Det stämde 4 pass i rad och vi märkte att klockan och fiskens ankomst stämde bra. Gunnar fick sin livs första lax, en lusad hona på 96cm som fick simma tillbaka. Erik och Stefan fick båda drilla lax som dessvärre klev av efter en stunds fight. Några hugg uppmärksammades också bland dem andra.
IMG_1713IMG_1716

Jag själv fick fiskat lite titt som tätt och totalt la jag kanske 4 timmar på eget fiske under dessa 4-5 dagar. Skönt att man kan ha lite flyt i sitt egna fiske också då jag hade en dragning under ett nattpass och dagen efter få landat en kanonfin nystigen hona på 92cm (ca 8-8,5kg). Det känns gott inför nästkommande vecka då jag ska upp igen på en veckas fiskesemester till Orkla.
IMG_1721IMG_1725

Back to list