Fiske och annat dagligt, Okategoriserade

Expeditionsresa – Vestlandet, Norge

När jag och Andreas var på väg hem från Orkla för någon vecka sedan så började vi lite smått planera att få till något fiske vecka 29. Vart det skulle bära av hade vi inte bestämt oss för och det lutade först åt att dra en vända till Orkla igen. Efter en hel del surfande så hamnade vi i ett läge där vi antingen kunde testa två helt för oss okända älvar på “Vestlandet” eller åka tillbaka och ta det säkrare kortet Orkla. I Orkla har jag bra koll och hade en del fisken på gång. Vi både tyckte det kunde vara skoj att testa någonting nytt så vi bokade fiske och började planera. Först satte vi riktning mot Sysslebäck i Värmland där jag skulle ha kastkurser innan vi drog norr/väster ut.

Vi har nu fiskat tre dygn och jag måste säga att denna lilla älv är en riktigt pärla. Vackra omgivningar och pooler som är helt magiska. Förutom de nedersta poolerna som är privata så är det fiskekort i resterande del av älven vilket är ca 4,5km utöver det privata. Söndagens dygn gick mest åt att bara reka alla pooler då vi båda var helt nya i denna älven. Jag lyckades dock hitta en fisk som ville bita men det blev inte mer än ett par rejäla drag i flugan innan den släppte. Förutom lax så har älven ett gott bestånd av havsöring vilket vi har satsat en hel del på under nätterna. Jag har fått en liten sprattelgubbe på ca 40cm och tappat två bättre fiskar under nattfisket. Under måndagen och tisdagen var det en hel del kort sålda så vi fick planera lite vart vi kunde fiska på ostörda pooler. Hittills har vi inte fått någon lax utan endast varsin rejäl dragning samt lite action på öringnätterna. Nu går vi in i sista dygnet innan vi åker vidare till en annan älv. Det tas en hel del fisk på det privata fisket men endast någon enstaka fisk har tagits på de övre delarna där vi fiskar. Vi får hoppas att det kommer ett steg under sista dygnet då det känns lite halvtomt i de flesta poolerna just nu. Tanken är att uppdatera bloggen dagligen men nätet har varit helt uselt här vi är nu.

IMG_1814 IMG_1815IMG_1817 IMG_1819

Ursäkta den sena uppdateringen men här kommer lite snabb info om den sista delen av vår testresa. Vi stack som sagt vidare till en annan älv efter första platsen och det var lika fina omgivningar även här. Älven, som är helt oreglerad, bjöd på riktigt högt vatten och svåra förhållanden. Vi fiskade i två dagar och både jag och Andreas konstaterade att vi hade nog behövt rejälare sjunklinor för att kunna fiska en såpass strid älv effektivt. Dessvärre uteblev fiskkontakt i denna vilda lilla pärla.

Med facit i hand kanske man skulle ha spelat det “safe” och åkt till Orkla som var vår första plan. Orkla har fiskat bra hela säsongen och fiskar fortsatt bra. Det blir kanske en vända dit i augusti.

image image-1image-2

Back to list

2 kommentarer på “Expeditionsresa – Vestlandet, Norge

 1. Jonas Olsson skriver:

  Hej

  Är sedan några år en frälst laxflugfiskare. Blev en nybörjartur i Driva med sonen 2009 och sedan den dagen fullständigt beroende av flugfiske. Har tillsammans med sonen avverkat Driva flera gånger, Gaula, Orkla, Stjördal och Finnmark. Har sett din skildring från den lilla älven på Vestlandet och hade mer än gärna velat åka dit. Fiske i en fantastisk miljö och inte minst nattfiske efter öring är bland det bästa man kan göra. Vi drar nu ner på fisket i Driva då laxen och kludden är borta. Älven ska nu stängas inom några år. Rauma är ännu inte klar för fiske så vi letar något nytt. Har du något bra tips och finns det möjlighet att komma till ert ställe?, Som sagt, miljön och känsla att vara vid en fin älv är desto viktigare än fångsten!

  Emotser gärna dina tips.

  Mvh

  1. Tellis Katsogiannos skriver:

   Hejsan! Ja, miljöerna i dessa områden är makalösa. Tyvärr var inte fisket lika bra om det var vackert, i alla fall inte när vi var där. Vi besökte den ena älven även i augusti och även då med väldigt sparsamt resultat. Jag mailar dig lite info om älvarna vi var i.
   Mvh Tellis

Comments are closed.