Uncategorized

Orkla, Øverøyen vecka 32 – Kurs

Återigen är jag i det jag vill kalla min “hemmaälv”, Orkla i Norge. Detta blir årets sista vända hit och det är återigen dags för kast och fiskekurs med ett gott gäng. Vi fiskar i mitten av Orkla ungefär på ett av mina gamla favoritvald, Øveröyen.

Det var taggade herrar och damer som möttes i Berkåk tidigt på lördag morgon. De flesta hade kört över natten och vi möttes för desinficering och för att handla lite. Efter det åkte vi gemensamt till sträckan där vi flyttade in i huset och sedan startade fisket. Lördagen var “fri dag” för alla för att fiska av sig det värsta suget. Redan i första repan krokade Sonny i en jättestor lax som efter en hård fight tyvärr släppte precis vid landningen. En fisk som 3-4st personer såg nära och uppskattade till minst 100cm! Vi såg lite fisk och i slutet av kvällen fick Torsten landat sin första Orklalax, en liten grilse på ca 2 kg som tyvärr sprattlade bort innan bild.

Söndag förmiddag startade vi med den första kastlektionen där jag gick igenom dem viktiga detaljerna kring speykastning. Efter lunch fortsatte fisket och eftermiddagen bjöd på roligt fiske! Först fick Thomas sin första lax i älven, en blank grilse på ca 1,5kg. Kort därefter fick Göran även han sin första lax i Orkla och även detta i grilse på ca 2kg. Vi fortsatte att se mycket fisk och den sista fisken som landades för dagen var Micke med en grilse på ca 2kg, även detta en första lax i Orkla. Totalt har det nu kommit upp 4st fina grilse som dessutom är 4st första laxar i Orkla för dessa goa gubbar. Nya tag imorn!

over_4over_3    over_1 over_2over

Måndag – onsdag
Under måndagen och tisdagen var fisket ganska trögt med några dragningar som resultat. Vi såg lite fisk men det var dåligt bett. Under måndagen och tisdagen fiskade vi på extremt lågt vatten där endast 17 kubik rann i denna delen av älven. Normalt flöde i denna del är ca 35-40. Men under tisdagen kom regnet och det regnade rejält! Älven började stiga ordentligt vid 18-19 och älven fick ordentligt med färg. Vi valde därför att avsluta fisket och satsa på morgondagen. Onsdag morgon startade som vi hade hoppats på, riktigt bra! Sonny hade en dragning i sin första vända och strax därefter fick Göran en liten grilse på ca 1,5kg. Göran fortsatte på sin repa och tappade sedan en större lax, surt men kul att du hugger. Det dröjde inte mer än 10 minuter så krokade Thomas i en fin lax som tyvärr slet tafsen vid landningen. En grov hona kring 6-7kg fick friheten åter, kanske aningens för tidigt. Under eftermiddagen och kvällen var det dock trögt. Kall vind från norr satte “locket på” och ingen mer fisk blev landad. Karianne hade dock en fisk som drog i två gånger men som tyvärr inte fastnade. Under dagarna som gått så har vi kört kastlektioner varje dag och det är riktigt skoj att se utvecklingen!

IMG_1254 IMG_1255 IMG_1252flommiddag

Torsdag
Under torsdagen var det trögt med extrem kyla, vi hade inte mer än 4 grader på morgonen och älven hade sjunkit fråna ca 11 grader ner till 9. Dessvärre var det dåligt bett på fisken och det enda som hände på dagen var Göran som krokade en 4 kilos som tyvärr släppte efter ett hopp.

Fredag
Sista hela dagen och kursen avslutades. Alla fiskade på bra denna dag och jag själv passade på att fiska en del eftersom kursen avslutats. Det var väldigt dålig aktivitet och vi såg nästan ingen fisk. Jag hade en dragning på eftermiddagen sedan var det stilla. Karianne, Christofer och Michael valde dock att kämpa på ordentligt sista kvällen och det gav resultat. Först hade Christofer en dragning och kort därefter så krokade Micke i en ursinnig lax. En för årstiden blank och fin hona på ca 5 kilo oh veckans största var ett faktum och nytt personbästa för Micke! Stort grattis! De flesta kommer åka hem direkt på morgonen men jag och Christofer kommer nog att fiska lite innan vi åker hemåt.

Totalt landade vi 6st laxar denna vecka och tappade två fina storlaxar precis vid landning. Utöver det några tappade och lite dragningar.

4 2

Back to list