Fiske och annat dagligt

VM i Fly Casting 2016 – Estland

_MG_2085
För en dryg vecka sedan avgjordes det fjärde officiella världsmästerskapen i Flugkastning. Det första gick i Fagernes i Norge 2010 och har ytterligare två tillfällen arrangerats på samma plats. VM går vartannat år och i år arrangerades detta mästerskap i Estland, strax utanför Tallin. Norrmännen var dock med och roddade mycket och gjorde ett kanonjobb.

Platsen för VM var väldigt trevlig med hotellet precis vid arenan och allting var mycket välskött och scheman, tider etc höll bra. Dessvärre var platsen kanske inte den bästa för ett VM med extremt svåra vindförhållanden. När väl vinden kom så snurrade det ordentligt och vi hade ibland 3-4 olika riktningar i ett och samma kast! Det blev tyvärr ett VM i att även ha ganska mycket tur med förhållanden. Det är förvisso inget nytt men på denna plats blev det extremt vissa tillfällen. Bäst förhållanden var givetvis när vinden la sig och under lördag förmiddag var förhållanden som jämnast, vindstilla.

Det svenska landslaget bestod i år av 11 kastare, 9 herrar och 2 damer. Laget gjorde en bra insats och vi fick totalt 8st medaljer! Flera av våra favoriter hade dock otur i lottningen och fick bland annat rak motvind under sina heat medan skador satte stopp för ett av våra största hopp, Anna-Karin. Men trots det är jag som förbundskapten väldigt nöjd med våra insatser!

Anna Hedman – Silver i Trout Distance 31m, Brons i Trout Accuracy 37p, Brons i Sea trout Distance 32.5m samt Brons i 15´1 Spey.
Anna hade en bra dag och fick ut bra resultat under i perioder tuffa förhållanden. Det var oerhört jämnt i resultatlistorna och bronset i Sea trout vann hon efter att ha fått kasta om mot brittiskan.

Anna-Karin Viklund – Silver i Salmon Distance 41m
Tyvärr slet Anna-Karin med kramp i högerarmen vilket tyvärr gjorde det svårt att få ut sina max för dagen. Hon hade dock ett riktigt bra kval i Trout Accuracy där hon slog nytt svenskt rekord med 57 poäng! Det var tyvärr efter det armen ställde till det.

Ulrik Röijezon – Silver i Salmon Distance med 50.5m
Efter att ha haft en tuff runda i både Trout Distance och Sea trout så fick äntligen Ulrik lite revansch och kastade riktigt bra i Salmon där en silver medalj blev belöningen! Bronset i Trout var extremt nära, kortare andra kast var det som fällde medaljen.

Loa Andersson som gjorde sitt första VM tog en 7e plats i Trout Distance och missade finalen precis med 1 meter. Starkt jobbat! Mattias Rosell gjorde ett stabilt första VM där han tyvärr förlorade bronset i Accuracy på tid. Magnus Hedman tog sig till final i Trout Distance och var även han nära medalj där näst längsta kasten blev fällande. Bernt Johansson hade dessvärre inte en av sina bättre dagar, otur med trassel, svåra vindar m.m. Joakim Tuovinen gjorde sitt första uppdrag för landslaget och hade många bra kast men dessvärre inga vidare förhållanden. Stefan Siikavaara gjorde bra insatser för laget men hade inte heller sina bästa tävlingsdagar. Roger Håkansson var väldigt nära att ta sig till final i 18´ Spey och slutade på en 8e plats, med samma resultat som sjätte och sjunde platsen. Dessvärre lite kortare andra kast som puttade ut honom från finalen.

Jag själv avrundade min bästa tävlingssäsong hittills på bästa tänkbara sätt, genom att vinna den åtråvärda 15´1 Spey Distance och genom det bli Sveriges första världsmästare i Speykastning! Jag vann kvalet med 103m (50m på vänster och 53m på höger) för att sedan vinna finalen med 101m (47m vänster, 54m höger). I finalen hade jag det i början riktigt tufft med motvind som höll i sig större delar av min tid på podiet. Några få luckor och nerver som höll gjorde att jag lyckades nypa guldet.

I 18´ Spey Distance vann jag först kvalet med 60,5m och sedan i finalen nöp jag silvret med 58m! Så för min del så blev det ett guld och ett silver samt en 4e plats i Salmon Distance.

Nästa VM kommer att gå i England 2018 och vad vi sett så verkar den arenan vara hur bra som helst för en flugkastartävling!

Foto: Mattias Rosell

_MG_1982 _MG_1993 _MG_2051 _MG_2137 spey

Back to list

4 kommentarer på “VM i Fly Casting 2016 – Estland

 1. Kludden skriver:

  Kul, fick ni någon fesk?

  1. Tellis Katsogiannos skriver:

   Nej, men ett härligt guld..

 2. Kjartan skriver:

  Så jäkla grymt!
  Efter en riktigt givande lektion och roligt snack så är inspirationen på topp, även när jag inte trodde att den kunde öka hehe
  Stort Grattis i efterhand med Guldet och även silvret, du är en mästare 😉

  1. Tellis Katsogiannos skriver:

   Tusen tack! Ja, en obeskrivlig känsla att bli världsmästare 🙂 Riktigt glad att du blev inspirerad av lektionen, låter bra inför kommande lektioner. Vi ses snart igen!

Comments are closed.