Fiske och annat dagligt

VM i Flugkastning 2012

Nu är helgen över och jag sitter återigen uppe i Orkla och startar mitt sista norgefiske idag. Helgens tävling var helt fantastisk och vi alla har haft det otroligt skoj! Att samla alla världens bästa kastare under en helg ger en otroliga möjligheter att nörda in sig ordentligt. Resultatmässigt var det ett lyckat VM för Sverige med flera medaljer, Anna tog ett silver i Seatrout Distance (37m) och ett brons i Salmon Distance (50,5m) – Stort grattis till en kanonprestation på ditt första VM.

För herrarna blev guld till Ronny Landin i grenen Trout Distance med hela 44m!! Enormt, och Sverige fick sin första världsmästare i Flycasting. Fredrik Hedman tog silver i Seatrout Distance med 53,5m, en meter efter Steve Rajeff, USA. Bra jobbat grabbar!

Min prestation är jag ganska nöjd med i de flesta grenar. I Trout Distance gick det inget vidare och jag hamnade någonstans i mitten i startfältet med mina 35,5m. Salmon Distance gick bra men blev snuvad på den sista finalplatsen på ett sämre andra kast. Jag kastade 59m i längsta och 57m i andra. Ryssen som knep finalplatsen gjorde 59m och 58m. Totalt blev jag 7a av 40st deltagare, vilket jag är riktigt nöjd med. Dessa två grenar har jag inte tränat någonting sedan i våras då jag lagt fokus på Spey.

I 15´1 Spey Distance gjorde jag ett mycket bra kval och kom till final på en 5e plats med 101m, 50m på vänster och 51m på höger. Jag är mycket nöjd med dem längderna i totalt vindstilla förhållanden. I finalen gick det dock inte som jag tänkt mig. Samtliga kastare hade ganska tuffa förhållanden med stora vågor och besvärlig sidvind. Några hade det bättre än andra men ganska lika förhållanden. Jag fick inte till kastningen särskilt bra då jag hade problem med att få runt den långa linan. Stora vågor gjorde det mycket svårt att få linan att släppa ur vattnet. Största problemet egentligen var att jag blev stressad eftersom min skjutlina trasslade väldigt mycket, till slut fick jag kapa den och skarva ihop den igen. Det gick med andra ord mycket tid till att bara reda ut trassel. På höger fick jag till godkända 50m men på vänstern fick jag bara till 42,5m. Detta kast kunde gått riktigt lång men studsade tillbaka med 3st stora trassel på skjutlinan som fastnade i spöringarna. 92,5m och en 6e plats av totalt 29st deltagare är jag nöjd med. Det krävdes 100m för att komma till final och det kändes riktigt bra att slå sig in bland världens bästa speykastare. Vinsten gick till USA och Travis Johnson med fantastiska 108m i totalen. Han lyckades behärska vågorna riktigt bra och fick bra utdelning. Silver till Eirik Larsen och brons till Tommy Aarkvisla med 101m. Med facit i hand så skall jag i fortsättning träna en del i “grisiga” förhållanden. Medaljörerna hade bra rutin på dessa förhållanden vilket var imponerande och se.

18´Spey Distance är för mig en rolig gren men också en som jag inte lägger någon tid på. Detta var min tredje tävling i denna gren och jag har inte heller tränat denna någonting sedan i fjol. 5 av 6min gick åt h*lvete men jag fick till två bra kast på slutet av slutade på 55,5m och en 9e plats av 27st deltagare. Detta var jag riktigt nöjd med eftersom jag inte tränat på denna gren. Vinsten gick till Eirik Larsen med 58,5m och silvret till Rauri Costello med samma längd men kortare andra kast. Geir Hansen tog brons på 57,5m. Största prestation och det som gjorde oss alla riktigt imponerande var Knut Syrstads finalplats med 57,5m och 56,5m i finalen. Trots sin svåra sjukdom och dåliga hälsa kommer så gör han ett kanonresultat! Detta utan att ha tränat överhuvudtaget på hela året.

Nu blir det fiske resten av säsongen och till hösten börjar en ny träningssäsong. Jag har en del nya grejer jag skall testa i kaststil, något som jag tror kommer bli grymt bra…
 
 

Back to list