Fiske och annat dagligt

Havsöringsfiske i Laerdalselva

Förväntansfulla och riktigt taggade åkte vi i onsdags morse upp till den anrika och vackra Laerdalselva i Norge. Laxen var fredad från och med 15 augusti så det var havsöringfiske med enhands som stod på agendan. Väl framme så började vi rigga i ordning och tog sedan en väldigt efterlängtad och god middag. Vi insåg ganska snabbt att fisket skulle bli svårt då vi hade mycket lågt vatten och i en älv som är ginklar så blev det att rigga med långa tunna tafsar och småflugor. För er som fiskat i Laerdal så kan jag berätta att vi hade ett vattenflöde mellan 13-16 kubik i genomsnitt vilket för älven är mycket lågt. Fisket startade kl 18.00 och vi drog lott om vart vi skulle börja. Vinstlotten gick till Jonas då han i sin första repa drog en fin laxhane på 86cm, ca 7kg. Detta blev den enda landade fisken denna kväll men några dragningar och hugg blev det i alla fall. Jag valde att satsa på morgonfisket och gick till sängs ganska tidigt.
 

Jag startade mitt fiske runt kl 6.00 på torsdagsmorgonen och fiskade mig igenom samtliga pooler ganska snabbt och effektivt, mycket för att inte störa fisken i det låga och klara vattnet. I mitten av sträckan har jag först ett hugg och några pooler längre ner tappar jag en hyfsad havsöring. Längst ner på sträckan efter att ha fiskat mig igenom allt får jag äntligen krokat upp en stabil öring och efter en faktiskt lite nervös drillning (ville verkligen spräcka nollan) fick jag landat min första fisk i Laerdal. En fin havsöring på strax över 2kg som efter en snabb bild fick simma tillbaka.  På väg tillbaka till huset för en frukost mötte jag de andra som valt att ta sovmorgon. Kort efter min frukost fick jag en liten havsöring till på ca 6-7 hekto. Vi fiskade på i det vackra landskapet och vi fiskade av alla små hålor och pottor i stryken. De blanka poolerna kändes inte heta på så lågt vatten, i alla fall inte för havsöringen. Det var i en sådan håla jag fick mina två fiskar och även där Jonas mitt under blanka dagen drog på en kanonöring på strax över 3kg! Detta var nog den vackraste havsöring jag sett live i Norge. Flugorna vi (och Jonas) körde med var väldigt små och tafsar med ca 0,25-0,30. Denna fisk blev också dagens sista landade fisk. Vi fiskade in i mörkret och såg lite fisk som rörde sig under skymningen men inget som ville bita ordentligt. Mattias och Jonas hade några dragningar och nyp i flugan.
   

Fredagen bjöd på en riktigt kall morgon när vi gick ut för morgonfiske. Natten hade varit klar och kall och det kändes i luften att hösten nu var här. Jonas och Mattias hade varsin fiskkontakt i den översta “laxpoolen” men inget som blev krokat. Strax innan min planerade frukost/förmiddagslur så hade jag en fisk som jagade och plogade efter flugan när jag syntade hem snabbt över en blanknacke. Tre attacker mot flugan under ett kast gjorde upplevelsen väldigt spännande. I sista attacken så bet fisken i med tyngd men dessvärre hade min lilla krokfluga hängt upp sig, typiskt! Av tryckningarna i ytan och beteendet gjorde jag bedömningen att det var en ganska stadig öring. Efter sovpausen så drog Jonas i en storlax i den översta poolen men dessvärre klev den av strax innan landningen, vi hann i alla fall se fisken men det hade varit skoj att få se den på närmre håll. Någon timme senare tappar han en lax till som dessvärre drar av den tunna tafsen, denna gången en blanklax någonstans mellan 5-7kg. Ingen fisk landades denna dag, närmast var nog jag som tappade en kilosöring vid landningen.
   

Lördag, och sista dagen på säsongen i de flesta norska älvar. Jonas och Mattias körde bara ett morgonfiske eftersom de hade en tid att passa hemma. Mattias var nära denna morgon med en fisk som bockade spöet innan den släppte taget om flugan. Jag och Ingemar hade fiske dygnet ut och fiskade på i ett ganska lugnt tempo. Under morgonen fick Ingemar landat en lite havsöring men annars var det mycket stilla, inga hugg eller fiskar som visade sig. Efter en längre middagspaus gick vi på årets sista pass i Norge och runt 20-tiden drog det i för Ingemar, en lax som han körde en stund innan den tunna tafsen dessvärre gick av. För min egen del så blev de sista reporna en fantastisk avslutning och norgesäsongen. I en pool där vi under dagarna sett några stora fiskar drog det i tungt och härligt och när jag krokade fisken kände jag att fisken var stor. Fisken gjorde en ursinnig rusning ner mot nacken av poolen, snabb vändning för att sedan lugnt och sansat simma längst upp i strömmen där den tjurade. Jag förstod att det var en större lax jag krokat i och med 0,28mm tippet fick jag verkligen drilla smart och sansat. Jag pressade fisken så hårt jag bara kunde och vågade men fisken vägrade ge sig. Under mitten av drillningen började jag faktiskt tvivla och fundera på fisken var felkrokad. Men samtidigt tyckte jag att det borde inte gå att felkroka en fisk i en djup pool, fiskad med 100% flytande lina och en fluga som fiskades ca 2-3cm under ytan. Trots det klara vattnet var det oerhört svårt att se fisken men efter en stund lyckades jag få syn på den och uppskattade den till 6-7kg. Jag såg också att tafsen gick ner mot munnen och fisken simmade korrekt i vattnet. Under den första delen av fighten gjorde fisken vad den ville, jag fick in några meter lina för att sedan bli av med mer och så höll det på en stund. Efter några tunga rusningar till lyckades jag till slut få kommandot och styrde in den mot grunt vatten. När jag nu får syn på fisken bättre ser jag att detta är en fisk som säkert väger över 10kg och när jag tillslut får tag om stjärtspolen inser jag att denna fisk väger säkerligen 13kg! Min livs största enhandslax och även min största norgelax är ett faktum. Fisken mätte 107cm och hade en ryggbredd som var helt otrolig, nytt “norgepers” med 1cm. Efter några snabba kort med mobilen fick denna otroliga best simma tillbaka för att nu föra sina gener vidare, fredad från allt fiske inför stundande lek. Det är ett nästintill euforiskt tillstånd jag befinner mig i efter min häftigaste kamp med en lax, en kamp som höll på i ca 15-20min. De tunna tafsarna vi använde och lätta utrustningarna var till för vårt riktade öringfiske. Öringarna är mycket skyggare än laxen och kräver ett riktigt “brunöringstänk”. Jag personligen går nästan aldrig under 0,35mm vid riktat laxfiske. Jag tackar för denna säsong i Norge och hoppas på att nästa bjuder på fina upplevelser. Nu har vi dock fiske ett tag till här hemma så spöna får inte vila riktigt ännu.
  

Back to list