Fiske och annat dagligt

Höstfiske i Mörrumsån

Då var årets sista fiske gjort för min del i den vackra Mörrumsån. Vi möttes upp på lördagen för att starta vårt fiske på Knaggalid. Denna dag bjöd på sol och värme vilket inte är det bästa för lax och öringfiske men det blev i alla fall en mycket trevlig dag. Fredrik hade under kvällen en rejäl dragning men dessvärre fastnade den inte.

Söndagen startade vi riktigt tidigt och det efter en kall natt så kändes det som att fisket kunde bli riktigt spännande. För min del kunde det inte starta bättre, i tredje kastet på en liten “hemlig” plats bet en jättefin havsöring på. Fisken, som låg strax över 2 kilo, bjöd upp på en bra fight och fick efter ett snabbt foto sin frihet åter. Strax efter min fisk ringde Fredrik och berättade att han efter några sekunders fight tappat en större lax. Och det dröjde inte mer än 15 minuter innan en darrig Peter ringde och berättade om en 4-5 kilos lax han haft på mer eller mindre hela vägen fram till landningen. Riktigt tråkigt med de tappade fiskarna men skoj att det bet såpass bra! Framåt 10-snåret fick landat fisk nummer två för dagen, en lax på ca 2 kilo bjöd upp till dans innan den fick simma tillbaka igen. Efter denna fick var det stilla en stund innan Fredrik strax innan lunch även han fick spräcka nollan med en lax på ca 2kg. Eftermiddagen/kvällen kändes riktigt het men dessvärre ingen mer fisk landades. Jag tappade en skaplig fick efter några sekunders spögung.
   

Måndag och ny sträcka. Under mån-ons skulle vi fiska en privatsträcka som vi oftast bokar under hösten. Morgonden startade med väldigt mycket fisk som visade sig men inget som ville bita. Det låga vattnet och fina vädret gjorde fisken mycket svårlockad. Under dagen hade vi några enstaka pill och Fredrik fick i alla fall två rejäla dragningar på kvällen.

Under natten till tisdagen så regnade det ordentligt och väderomslaget kändes riktigt spännande! Det sprack ganska snabbt upp och vi fick finväder igen. Fortfarande mycket trögt fiske men mitt i solskenet lyckades jag men en liten fluga och lång tafs krokat upp en jättefin havsöring på ca 2,5-2,7 kilo. Efter lunch hade Patrik en spännande repa där han i andra kastet krokade upp en fisk i 10 kilos klassen som efter ca 20 sekunder klev av. Fortsatt i den repan hade han två dragningar till men dessvärre ingen krokad fisk. Under kvällen visade sig mycket fisk på den övre delen men inget som ville ta. Vi provade allt ifrån helflyt med små och stora flugor till sjunklinor och flugor fiskat väldigt djupt men inget verkade fungera.
 

Onsdagen startade med ett jätteregnväder som låg på tungt fram till tidig lunchtid. Under förmiddagsfisket hade Patrik haft en dragning längst upp annars stilla, inte hellet någon fisk som visat sig. Efter lunch valde Fredrik att bryta för denna gång och även Peter och Fredrik gav sig efter en repa. Vi hade fiske fram till 15-snåret och de passade på att softa lite innan hemfärden. Jag bestämde mig för att i mina sista repor köra med en rejäl sjunkspetslina för att verkligen nosa fisken i ansiktet med flugan. På en plats där vi sett mycket fisk sög det i ordentligt i femte kastet och jag fick krokat upp en större fisk. Dessvärre kom flugan flygande i luften efter 5-6 tunga gung nedströms. Surt, men ändå skönt på något sätt att i alla fall få krokat en fisk sista dagen. Jag hann med en repa till längst ner på sträckan och med samma uppsättning hade jag ytterligare en fisk som drog i, denna gång blev det dock ingen krokad fisk utan endast 3 rejäla drag. Vi tackar Mörrumsåns för denna säsong och jag längtar redan ner till junifisket!

Back to list