Fiske och annat dagligt

Världsmästerskapen i Flugkastning 2014

I helgen avgjordes VM i Flugkastning (Fly casting) för tredje gången. Detta är tredje gången i rad som Norge arrangerar detta och vi inom sporten tackar dem för det. VM går vartannat år och varvas med Nordiska mästerskapen. Som planerna ser ut nu kommer Storbritannien att arrangera VM 2016!

Nu tänkte jag summera det hela lite kort ur mitt eget kastande men också berätta om Sveriges resultat som lag. Jag ställde upp i 5 av 6 grenar vilket för mig är ett rekord i grenar på ett VM. Kasttränandet har varit mycket begränsat iom mycket resor och kurser i sommar. Det med en väldigt trasig axel har inte förberedelserna varit “top notch”.

Tidigare i vår gjorde jag bra enhandstävlingar men har inte tränat eller fiskat enhands sedan försommaren så där gick det som förväntat, ganska dåligt i en tävling där alla är fruktansvärt duktiga distanskastare. Jag ställde mest upp i dessa grenar av rena farten men ångrar det i efterhand pga av min värkande axel. I Salmon Distance (Överhands med 15´spö) kastade jag bra för men valde helt fel lina för väderförhållandena. Min i sambandet korta klump på 18m hade jag problem med att få att flyga långt i totalt vindstilla förhållanden och hamnade utanför finalen med en 13 plats.

I 15´1 Spey, som jag brukar prestera bra i, hade jag en riktigt skitrunda under kvalet och det räckte inte till final. Detta är faktiskt det enda jag tränat och jag var väldigt besviken efter kvalet. Sist ut var 18´Spey Distance och i denna gren brukar det kunna gå lite hur som helst eftersom det skiljer väldigt mycket att stå på en brygga och speya. Hur som helst så kändes allt bra på uppvärmningen och det gick riktigt bra i kvalet där jag hamnade som fyra med mina 59m. I finalen kastade jag riktigt bra men blev frustrerad över en kraftig sidvind som placerade kasten långt ifrån måttbandet och skalade av meter iom att vinkeln måttbandet blir fel. Hur som helst så fick jag 59,5m i längsta och samma i andra och tredje längsta. Den jämna runda jag fick säkrade mitt tredje plats och jag kunde äntligen ta med en medalj hem från VM i form av ett brons!

Nu är tävlingssäsongen slut men vi funderar på att arrangera något i Göteborg nu till hösten. Vore skoj att få slå ett SV.rekord till innan allt är slut för året!

Landslaget knep följande medaljer!

Anna-Karin Wiklund
Brons i Trout Accuracy, Silver i Trout Distance, Silver i Sea Trout Distance och GULD i Salmon Distance med nytt SV.rekord på 56,5m!

Ulrik Röijezon
Brons i Salmon Distance

Niklas Eriksson (hemmaklubben!)
Silver i Sea trout distance

Fredrik Hedman
Brons i Sea Trout Distance

Tellis Katsogiannos
Brons i 18´Spey Distance

Bernt Johansson fick en hedersvärd 6 plats i finalen i Trout Distane och Roger Håkansson gjorde ett mycket bra första VM med en 8 plats som bäst i Trout Distance.

Och ett stort tack till Stefan Siikavaara för en grym insats som landslagscoach/kapten!

Se alla resultat HÄR!
Bilder och reportage hittar ni på Hooked.no! 

 
Photo: Bernd Ziesche, Germany 

Back to list